Imprimarea parţială a unui document PDF

Primiţi cu siguranţă în ultima vreme tot mai des documente în format PDF pentru că acest format este foarte bun pentru manipularea şi transmiterea în siguranţă a documentelor, aşa cum o spune de altfel şi denumirea sa: Portable Document Format. Formatul PDF este standardizat internaţional (ISO) iar documentele de acest tip pot fi deschise de către oricine, gratuit, cu programul Adobe Reader.

Schimbul electronic de documente se poate face în acest format PDF indiferent că sunt transmise imagini, texte, scheme, formulare, pagini web cu linkuri etc. Pentru orice utilizator, oricât de avansat este acesta, documentul primit seamănă de fapt cu o poză şi poate fi citit şi tipărit foarte uşor. Există însă anumite cazuri când se doreşte tipărirea doar a unei anumite zone din document. Iată două exemple:

1. Documentul primit este o factură ce se întinde pe mai multe pagini, iar clientul doreşte să o achite la un automat care necesită doar codul de bare. În loc să consumăm cerneala şi hârtia tipărind mai multe pagini cu diverse instrucţiuni, logo-uri, porţiuni color etc. putem selecta doar acel mic cod de bare şi să-l printăm doar pe acela.

2. Electroniştii primesc uneori scheme electronice întinse, numite de ei ironic cearceafuri, din care doresc să printeze doar un anumit bloc ce îi interesează. Pot face acest lucru utilizând metoda selecţiei parţiale …

Imprimare parţială schemă electronică
Imprimarea parţială a unui document PDF

Selecţia în scopul imprimării doar a unei mici zone din documentul PDF se face foarte simplu astfel:

1. Se deschide documentul PDF cu Adobe Reader
2. Din meniul Edit se alege Take a Snapshot
3. Se selectează doar zona ce ne interesează şi pe care dorim să o imprimăm pe hârtie
4. Din meniul File se selectează Print …
5. Verificăm dacă este selectată opţiunea Selected graphic apoi confirmăm trimiterea la imprimantă.


Imprimarea parţială a unui document PDF publicat: 2016-09-07T18:44:54+03:00, actualizat: 2017-01-02T18:06:43+03:00 by Wellcome.ro