De ce este necesar gimbalul la o dronă
Odată ce a fost perfecţionată tehnologia de zbor a dronelor multicoptere s-a trecut imediat şi la implementarea tehnologiei de filmare aeriană.
Simpla ataşare a camerei video la baza unei drone nu a fost deloc suficientă pentru obţinerea unei filmări de calitate.
Dacă aparatul de filmat ar fi fixat rigid pe dronă, el ar prelua toate deviaţiile dronei şi ar efectua mişcări de rotaţie pe mai multe axe.
Cum în realitate camerele sunt montate pe drone ce sunt manevrate continuu şi se află în plus şi în bătaia vântului, dezechilibrul continuu a impus o stabilizare suplimentară specială.
Stabilizarea cu gimbal
Una dintre cele mai mari provocări ale specialiştilor a fost stabilizarea imaginii.
Aparatele profesionale de filmat au deja pusă la punct stabilizarea electronică a imaginii însă aceasta nu poate elimina decât micile tremurături ale mâinii.
Pentru a înlătura inconvenientele specifice dronei, pe aceasta trebuie să se monteze un gimbal electronic ce va elimina ca prin minune orice vibraţie, înclinaţie sau rotire a camerei video.
Pentru a obţine filmări profesionale, de calitate maximă, este necesară intercalarea între dronă şi camera video a unui dispozitiv activ numit gimbal.
Dronă cu gimbal şi cameră video
Ce este un gimbal
Gimbalul este un dispozitiv electronic complex şi foarte inteligent al cărui scop este izolarea perfectă a camerei video de mişcările şi vibraţiile dronei.
Cum funcţionează gimbalul
Mai întâi gimbalul reduce vibraţiile cu ajutorul unui sistem de amortizare.
Apoi gimbalul menţine cu orice preţ camera video în poziţia orizontală, în condiţiile în care drona execută înclinările necesare pentru deplasare, sau înclinări accidentale cauzate de rafalele de vânt.
Stabilizarea imaginii este asigurată continuu prin compensarea deviaţiilor dronei pe cele 2 sau 3 axe, în sens opus şi cu unghiuri de mărimi egale cu deviaţiile respective.
Detalii Gimbal 3D care se montează pe drone
↗ Află mai multe despre dronele pentru un civil
Principiul de funcţionare al gimbalului
Pe scurt, principiul de funcţionare al gimbalului este următorul:
1. giroscoapele şi senzorii inerţiali detectează mai întâi axele mişcării;
2. sunt măsurate abaterile;
3. sunt aplicate cu ajutorul unor motoraşe, cu acurateţe de 2 sutimi de grad, corecţiile necesare.
Ansambluri Gimbal 3D şi cameră video FullHD
Gimbalurile 3D
Gimbalurile 3D sunt cele mai evoluate.
Ele acţionează pe toate cele 3 axe, iar prin sistemele de control de înaltă precizie reuşesc să asigure o stabilitate excelentă.
Totul se întâmplă automat şi într-un timp extrem de scurt.
Un asemenea gimbal 3D montat pe o dronă quadcopter sau hexacopter reuşeşte să menţină în timp real camera în poziţie nemişcată în spaţiu, chiar şi într-un decor în care totul se mişcă.