Drone: Ce este şi cum funcţionează un Gimbal

Aşa cum era de aşteptat, odată ce a fost perfecţionată tehnologia de zbor a dronelor multicoptere s-a trecut imediat şi la perfecţionarea tehnologiei de filmare aeriană, stabilizarea imaginii dovedindu-se una dintre cele mai mari provocări ale specialiştilor. Credeaţi că simpla ataşare a unui aparat foto la baza unei drone este suficientă pentru obţinerea unei filmări de calitate? Nu, lucrurile nu stau deloc aşa!

Pentru a obţine filmări profesionale, de calitate maximă, este necesară intercalarea între dronă şi camera video a unui dispozitiv activ numit Gimbal.

Gimbalul este un dispozitiv inteligent al cărui scop este izolarea perfectă a camerei video de mişcările şi vibraţiile dronei. Aparatele profesionale de filmat au deja pusă la punct stabilizarea electronică a imaginii însă aceasta nu poate elimina decât micile tremurături ale mâinii.

Drone-quadcoptere-1

Atunci când însă camerele sunt montate pe drone quadcoptere ce sunt manevrate continuu şi se află în plus şi în bătaia vântului, dezechilibrul continuu impune o stabilizare suplimentară specială. Dacă aparatul de filmat ar fi fixat rigid pe dronă, el ar prelua toate deviaţiile dronei şi ar efectua mişcări de rotaţie pe mai multe axe. Pentru a înlătura acest inconvenient, pe dronă trebuie să se monteze un gimbal electronic ce va elimina ca prin minune orice vibraţie, înclinaţie sau rotire a camerei video.

Drone-Gimbal-3D-1

Gimbalul este aşadar un dispozitiv electronic complex şi foarte inteligent. După o primă reducere a vibraţiilor, realizată cu ajutorul unui sistem de amortizare, gimbalul menţine cu orice preţ camera video în poziţia orizontală, în condiţiile în care drona execută înclinările necesare pentru deplasare, sau înclinări accidentale cauzate de rafalele de vânt. Stabilizarea imaginii este asigurată continuu prin compensarea deviaţiilor dronei pe cele 2 sau 3 axe, în sens opus şi cu unghiuri de mărimi egale cu deviaţiile respective. Principiul de funcţionare este următorul: giroscoapele şi senzorii inerţiali detectează mai întâi axele mişcării, apoi măsoară abaterile şi în final aplică cu ajutorul unor motoraşe, cu acurateţe de 2 sutimi de grad, corecţiile necesare.

Gimbaluri-3D-1

Gimbalurile 3D sunt cele mai evoluate pentru că acţionează pe toate cele 3 axe, iar prin sistemele de control de înaltă precizie reuşesc să asigure o stabilitate excelentă. Totul se întâmplă automat, într-un timp extrem de scurt, un asemenea gimbal montat pe o dronă quadcopter sau hexacopter reuşind să menţină în timp real camera în poziţie nemişcată în spaţiu, chiar şi într-un decor în care totul se mişcă!


Drone: Ce este şi cum funcţionează un Gimbal publicat: 2018-06-29T08:17:50+03:00, actualizat: 2018-06-29T09:59:59+03:00 by Wellcome.ro