13 sfaturi pentru optimizarea imaginilor web

Optimizarea imaginilor (pozelor)

Se ştie, mai în glumă mai în serios, că spiderii motoarelor de căutare deşi au evoluat foarte mult, încă nu pot descifra conţinutul imaginilor şi nu înţeleg ce mesaj transmit pixelii din componenţa imaginilor.

De aceea aceştia trebuie ajutaţi prin câteva repere, cărora noi trebuie să le acordăm o atenţie aparte. Pentru optimizarea SEO se poate face chiar mai mult în acest sens.

Iată câteva sfaturi privind optimizarea imaginilor ce vor intra în componenţa unui site web:

1. Poze de înaltă calitate

Înainte de a începe treaba, selectaţi imagini de înaltă calitate, ce vor asigura chiar şi după optimizare un impact maxim.

2. Editarea imaginii

Opţional imaginea poate fi decupată pentru evidenţierea anumitor zone şi corectată într-un editor grafic pentru ajustarea clarităţii, contrastului etc.

3. Dimensiunea optimă

În cazul pozelor foarte mari, salvaţi-le la dimensiuni mai mici (lăţime şi înălţime) pentru o încărcare mai rapidă. Deşi le poţi mări la nevoie, pozele mari se încarcă foarte greu şi adesea sunt inutil de mari.

4. Formatul optim

Salvaţi pozele în formatul cel mai convenabil: jpg, gif, png etc. Alegeţi calitatea acceptabilă a imaginii la dimensiunea minimă a fişierului (KB).

5. Optimizarea pentru web

Reduceţi timpul de încărcare al imaginilor prin optimizare pentru web. Micşoraţi procentul de calitate al imaginii, abia sesizabil de ochiul uman, utilizând în programe opţiunea Save for web.

Optimizarea imaginii

6. Denumirea optimă

Denumiţi imaginile astfel încât denumirea să descrie cât mai apropiat conţinutul acestora.

7. Caracterul „-” (minus)

Utilizaţi în numele fişierului imagine, caracterul „-„ în locul caracterelor „_” sau ” „.

8. Caracterul ” ” (spaţiu)

Textele din ALT şi Title trebuie să conţină, în mod normal, spaţii între cuvinte.

9. Atributul ALT optim

Atributul ALT nu trebuie să lipsească din tagul IMG, iar textul acestuia trebuie să fie scurt şi obiectiv.

10. Conţinutul textului ALT

În cazul imaginilor informative, adăugaţi descrierea imaginii în ALT, iar în cazul imaginilor cu link, adăugaţi descrierea destinaţiei. Atributul ALT poate fi NULL în cazul imaginilor decorative.

11. Atributul Title optim

Atributul Title poate fi adăugat după caz în tagul IMG. Se adresează oamenilor pentru descrierea imaginii.

12. Optimizarea SEO

Revizuiţi şi utilizaţi cuvinte cheie în denumirea fişierului imagine, cât şi în descrierile ALT şi Title.

13. Încadrarea imaginilor

Acolo unde poate fi un avantaj, încercaţi încadrarea imaginilor în textul conţinut în pagină. Alteori, din contră, acestea pot atrage mai bine atenţia dacă sunt între paragrafe.



13 sfaturi pentru optimizarea imaginilor web publicat: 2022-08-18T07:29:36+03:00, actualizat: 2022-08-18T08:32:01+03:00 by Wellcome.ro