Ce este şi cum funcţionează senzorul Accelerometru

1. Ce este senzorul accelerometru

Unul dintre cei mai populari senzori întâlniţi în smartphone-uri şi tablete este accelerometrul.

Accelerometrul este un senzor hardware ce efectuază diverse traduceri.

El permite detectarea şi măsurarea:

a) poziţiei;

b) mişcării;c) înclinaţiei;

d) şocurilor;

e) vibraţiilor;

f) acceleraţiei etc.


Accelerometrul este un senzor electromecanic de dimensiuni extrem de reduse.

Din aceste considerente el a primit denumirea de MEMS (Micro Electro Mechanical System).De exemplu, accelerometrul tri-axial dintr-un telefon are:

a) lăţimea de 2 mm;

b) înălţimea de 0,9 mm.


2. Cum funcţionează senzorul accelerometru

Senzorul accelerometru are la bază o infimă structură mobilă de siliciu care se deplasează în interior în funcţie de mişcările aplicate telefonului.

În funcţie de mărimea deplasării şi de direcţia acţionării, senzorul produce variaţia cumulată a mai multor valori capacitive.Senzorul accelerometru

Secţiune şi principiu de funcţionare

Senzorul accelerometru - Secţiune şi principiu de funcţionare


Accelerometrul este sensibil pe toate axele la acceleraţia gravitaţională a Pământului, care are întotdeauna direcţia verticală.

Deoarece accelerometrul lucrează concomitent pe toate axele fizice (x, y şi z) aplicaţiile software vor şti în orice moment care sunt unghiurile de înclinaţie ale smartphone-ului şi care sunt acceleraţiile instantanee produse pe axe de către fiecare mişcare în parte.3. Aplicaţii ale senzorului accelerometru

Majoritatea aplicaţiilor folosesc accelerometrul, ba chiar putem spune că este cel mai folosit senzor din smartphone-uri.

Prima aplicabilitate o întâlnim atunci când rotim telefonul din poziţia verticală în cea orizontală, sau invers, şi observăm că întreg conţinutul se rearanjează automat fără o altă intervenţie din partea noastră.

Este doar o primă sarcină banală şi uşoară a senzorului, însă adevărata complexitate şi orizontul larg de aplicabilitate le vom descoperi negreşit în universul vast al jocurilor.
Ce este şi cum funcţionează senzorul Accelerometru publicat: 2023-12-04T12:48:42+02:00, actualizat: 2023-12-04T13:26:01+02:00 by Wellcome.ro