Site 100% natural vs. Site optimizat SEO? Să pornim în sens invers, de la rezultate spre explicaţii…
Ce constatăm la căutările pe Google?
Cred că nu de puţine ori, căutând pe Google, aţi descoperit site-uri având conţinut original şi valoros, îngrijite, serioase, având oameni valoroşi în spatele lor, dar care sunt cu mult în urma altor site-uri, parcă mai nepotrivite a fi chiar pe primele locuri.
Uneori site-uri foarte bune apar departe, poate în pagina 7, sau 21, iar acolo sunt „reprezentate” – nu de pagina root – ci de o pagină oarecare, nereprezentativă pentru site, dar aleasă aleator de către Google care aşa consideră corect.
De ce se întâmplă acest lucru?
Ne întrebăm uşor nedumeriţi: De ce se întâmplă acest lucru?, Ce anume influenţează ordinea în afişarea rezultatelor? şi Ce se poate face pentru o mai bună poziţionare?
Se spune că un site trebuie să fie 100% natural, dar… este oare de ajuns?
1. Site 100% natural
Ideea de bază expusă de Matt Cutt şi de care trebuie să ţină cont orice programator este: Atunci când faci un site, acesta trebuie să aibă conţinut unic şi valoros, să fie natural, doar pentru oameni.
Teoria este absolut corectă şi logică, site-ul de internet are în obiectiv omul şi nu motoarele de căutare, roboţii de internet, spiderii, serverele, bazele de date, maşinile etc.
Problema reală este că această viziune (şi practică) te ţine pe pagina 7, sau 21, unde apari cu o pagină aiurea a site-ului, nici măcar cu pagina root…
Dar să analizam şi varianta 2:
2. Site optimizat SEO
Pentru îmbunătăţirea poziţionării în listele returnate la căutările pe Google, proprietarii de site-uri adesea solicită webmasterilor servicii de optimizare SEO (Search Engine Optimization), servicii ce se pot efectua în foarte multe moduri, care mai de care mai ingenioase.
Rezultatele sunt mai mult sau mai puţin artificiale, iar conţinutul unic, natural, valoros, este lăsat adesea „mai la urmă” în planul de bătaie…
Să fie acesta secretul? Este suficientă şi garantată doar această metodă?
Site 100% natural vs. Site optimizat SEO
Acum că v-am pus în temă cam ce înseamnă fiecare în parte, vă pot spune cu certitudine că din această confruntare nu avem niciun câştigător absolut:
– Un site având DOAR conţinut unic, original şi 100% natural, adesea nu va fi găsit deloc, sau va exista în pagini unde internauţii nu ajung niciodată, dacă nu este ajutat cu optimizarea SEO.
– Un site SUPER optimizat va sfârşi prin scoaterea din rezultate ca urmare a penalizărilor Google (over-optimization penalty), dacă nu conţine şi un conţinut realmente unic şi natural.
Care este cea mai bună practică?
Precum aţi observat, nicio variantă nu este absolut câştigătoare. Asta înseamnă că niciuna nu este suficientă, respectiv ambele sunt obligatorii!
Soluţia perfectă este undeva la mijloc:
– Orice site trebuie să fie cât mai natural posibil şi să respecte regulile de bază: conţinut unic şi valoros, aspect plăcut, navigare uşoară, structură logică, încărcare rapidă, acces rapid şi simplu la informaţie.
– Orice site necesită obligatoriu optimizare, însă aceasta trebuie să se facă de către specialişti, treptat, controlat, deloc agresiv. Fără optimizare, practica a demonstrat-o, nu se pot obţine nici pe departe rezultatele dorite.