Cum formatăm hard disk-ul: MBR sau GPT?

Doriţi să formataţi hard disk-ul şi nu ştiţi care este diferenţa între MBR şi GPT? Dacă în trecut formatarea hard disk-urilor mici (HDD) se făcea într-un mod clasic şi implicit pe doar câţiva mega sau gigabytes, în ziua de azi formatarea este mai complicată deoarece hardurile încep să depăşească uşor 1 terabyte. În plus, au apărut drive-urile solide (SSD) a căror capacitate va creşte în viitor, site-urile de stiri IT anunţând deja atingerea unor valori uriaşe de peste 15 terabytes! Într-o asemenea situaţie se naşte o nouă dilemă, MBR sau GPT, iar lucrurile se complică deoarece avem de ales între cele 2 opţiuni şi nu toată lumea ştie ce înseamnă fiecare, ce avantaje şi dezavantaje au, care este mai rapid şi în final pe care să-l alegem. Iată în continuare câteva informaţii ce vă vor lămuri.

Ce înseamnă MBR?

MBR provine de la Master Boot Record şi reprezintă standardul vechi (pe 32 de biţi) pentru administrarea partiţiilor hardului. Aici sunt memorate informaţii despre organizarea partiţiilor, dar şi codul executabil ce încarcă sistemul de operare. A fost cel mai răspândit în trecut (fiind lansat de IBM încă din anul 1983) şi este încă extrem de utilizat şi în ziua de azi.

Ce înseamnă GPT?

GPT provine de la GUID Partition Table şi reprezintă cel mai nou standard de administrare a hardului (pe 64 de biţi). Este parte a standardului nou UEFI şi utilizează identificatori unici globali (GUID) pentru definirea partiţiilor.

Numărul de partiţii MBR/GPT

MBR permite doar 4 partiţii primare, mai multe partiţii putând fi făcute cu ajutorul unei partiţii extinse în care se pot crea alte partiţii logice.

GPT permite teoretic oricâte partiţii, însă sistemele de operare setează totuşi o limitare la 128 de partiţii primare.

Mărimea partiţiior MBR/GPT

MBR permite crearea partiţiilor de maxim 2 TB fiecare.

GPT permite partiţii de bilioane de TB însă, ca şi în cazul numărului de partiţii, sistemele de operare setează totuşi o limitare pentru mărimea partiţiilor la 256 TB fiecare.

Formatare-hard-disk-MBR-sau-GPT

Localizarea MBR/GPT pe hard disk

MBR este localizat imediat la începutul hard disk-ului. Coruperea frecventă a acestei zone poate duce la imposibilitatea citirii întregului hard disk.

GPT este localizat tot la începutul hard disk-ului însă, ca noutate, o copie a acestuia este localizată şi la sfârşitul hardului. Astfel discul poate fi recuperat cu şanse sporite în cazul coruperii tabelei de partiţii primare. GPT dispune şi de un sistem (CRC) de verificare şi corectare împotriva coruperii acestei zone.

Ce alegem MBR sau GPT?

MBR trebuie ales pentru sisteme de operare XP sau mai vechi.
MBR poate fi ales pentru harduri mici.
MBR poate fi ales pentru compatibilitate maximă.
GPT poate fi ales pentru o bootare un pic mai rapidă.
GPT poate fi ales pentru că este mai sigur.
GPT trebuie ales atunci când doriţi să creaţi partiţii mai mari de 2TB.
GPT trebuie ales atunci când un computer utilizează standardul UEFI, iar sistemul de operare este pe 64 de biţi.

Dacă în trecut MBR era singura opţiune, iar astăzi putem alege între MBR şi GPT în funcţie de preferinţe sau necesităţi, în viitorul nu prea îndepărtat, atunci când site-urile de stiri IT vor anunţa apariţia SSD-urilor de sute de terabytes, MBR va fi istorie, iar GPT va fi cel implicit pentru o bună perioadă de timp…


Cum formatăm hard disk-ul: MBR sau GPT? publicat: 2017-12-07T14:47:15+02:00, actualizat: 2017-12-07T15:20:02+02:00 by Wellcome.ro