Despre dronele pentru uz civil

Dronele pentru uz civil sunt acele mici vehicule aeriene cu mai multe elice, pilotate de la distanţă, care zboară într-un mod aparte şi într-un echilibru cu totul spectaculos. Domeniile de utilizare a dronelor sunt multiple, aplicaţiile putând fi private sau comerciale, profesionale sau ştiinţifice.

Foarte populare au devenit în ultima vreme acele filmări cu drone specializate în urma cărora se obţin filmele profesionale HD cu peisaje şi amintiri de la nunţi sau evenimente. Cunoscute şi sub denumirea de vehicule UAV (Unmanned Aircraft Vehicles), dronele trebuie să fie pilotate de la sol doar de către persoane autorizate şi responsabile, cu respectarea legislaţiei în vigoare pentru evitarea oricăror accidente sau neplăceri.

Dronele de gabarit mic pot fi cu patru sau mai multe motoare brushless (cu magneţi permanenţi) şi poartă denumiri în funcţie de numărul de motoare independente: quadcoptere – cu 4 motoare, hexacoptere – cu 6 motoare, octocoptere cu 8 motoare.

Drona-1

Dronele cu 4 motoare au avantajul unor viteze mai mari de manevrare şi deplasare, în timp ce dronele cu 6 sau 8 motoare au avantajul unor puteri mai mari de ridicare şi susţinere în aer. Dronele cu mai multe motoare sunt mai stabile în zbor, pentru că sunt mai puţin influenţabile de vânt, şi pot funcţiona în continuare chiar la defectarea a 1-2 motoare, sau ruperea a 1-2 elice, în cazul dronelor cu respectiv 6-8 motoare.

Drona-3

În ultima vreme dronele au devenit tot mai inteligente iar evoluţia lor nu pare a se opri aici. În funcţie de model şi de obiectivul urmărit, dronele pot fi dotate cu diverşi senzori, sisteme de poziţionare GPS, aparatură foto-video de înaltă calitate pentru înregistrări sau transmisii live etc. În aceste condiţii, se pot realiza acum zboruri autopilotate, cu staţionare sau cu deplasare pe un traseu pre-programat, cu decolare şi aterizare asistată etc.

Dronele ştiu acum să se menţină singure în aer într-o anumită poziţie în care au fost aduse, să efectueze zbor de rotire în jurul unui punct stabilit (pe un cerc, privind continuu spre centrul acestuia) şi să se menţină singure la o anumită altitudine fixată.

Drona-2

Dronele din ziua de azi au devenit capabile să se întoarcă absolut singure şi în siguranţă exact în locul de unde au decolat. În cazul în care drona îşi consumă acumulatorii sau iese din raza telecomenzii, aceasta se întoarce cuminte acasă chiar dacă accidental se află într-o stare critică sau dacă aţi pierdut temporar controlul asupra ei …


Despre dronele pentru uz civil publicat: 2015-04-09T12:52:35+03:00, actualizat: 2017-11-21T21:39:01+02:00 by Wellcome.ro