Cum funcţionează Imprimanta Laser

Care este principiul de funcţionare al Imprimantei Laser

Imprimantele laser au la bază principiul electricităţii statice, respectiv aplicarea sarcinii electrice pe un obiect izolat, fenomenul fiind exploatat ca un lipici temporar.


Ce componente conţine o Imprimantă Laser

O imprimantă laser conţine următoarele blocuri şi componente:
Toba fotoconductoare
Rola de încărcare
Laserul
Oglinda rotativă
Lentila
Procesorul RIP
Tonerul
Rola de developare
Rola de transfer
Cuptorul
Lama de curăţare
Recipientul de recuperare.



Cum funcţionează Imprimanta Laser


1. Toba fotoconductoare, Rola de încărcare

Principala componentă este fotoreceptorul (Photoconducting Drum).

Acesta este de fapt un tambur rotativ numit şi cilindru sau tobă şi este fabricat dintr-un material extrem de fotoconductiv.

Iniţial tamburul este încărcat negativ pe toată lăţimea sa, cu ajutorul unui conductor (Charging Wire) străbătut de curent electric sau a unei role de încărcare (Primary Charge Roller).


2. Laserul, Oglinda rotativă, Lentila, Procesorul RIP

După încărcarea uniformă, o rază laser (Laser Beam) descarcă anumite zone ale tamburului, trasând pe tambur practic imaginea electrostatică a pozelor şi textelor ce urmează a fi imprimate.

Această imagine este formată cu ajutorul laserului, din linii orizontale, continuu pe durata imprimării, după o codare raster (Raster Image Processor) a fişierului trimis la imprimantă.

Laserul ajunge pe tambur dirijat de o oglindă rotativă (Rotating Mirror) şi o lentilă specială (Beam Alignment Lens).



3. Tonerul, Rola de developare

Odată ce imaginea electrostatică (invizibilă) a fost formată pe tambur, acesta este acoperit cu o pulbere fină din rezervorul de toner (Tonner) prin intermediul rolei de developare (Developer Roller).

Particulele pozitive de toner aderă doar în zonele negative ale tobei, producând developarea imaginii (imaginea devine vizibilă).


Toner laser consumat? Iată cum poţi printa din nou


4. Rola de transfer

Hârtia, înainte de a veni în contact cu toba, este încărcată complet negativ.

Pentru că hârtia este încărcată cu o sarcină negativă mai mare decât sarcina negativă a tobei, particulele pozitive de toner vor fi atrase acum pe hârtie, în forma memorată pe tambur.

Imaginea este preluată identic datorită vitezelor egale de avans tambur-hârtie.

Preluarea este efectuată cu ajutorul rolei de transfer (Transfer Roller).


Imprimanta Laser – Componente şi Principiu de funcţionare

Cum funcţionează Imprimanta Laser?



5. Cuptorul

După preluarea tonerului hârtia este trecută prin cuptor (Fuser).

Rolele încălzite ale fuserului presează particulele de toner pe hârtie, le topeşte şi realizează astfel lipirea de fibrele hârtiei.

Ştim acum de ce ies foile fierbinţi din acest tip de imprimantă şi mai ştim şi că există un mic risc de incendiu dacă nu utilizăm hârtie adecvată sau dacă există probleme la evacuarea hârtiei încălzite.


Vrei o Imprimantă Laser second-hand? Iată la ce să fii atent


6. Lama de curăţare, Recipientul de recuperare

După transfer, lama de curăţare (Cleaning Blade) rade tonerul rămas accidental pe tobă într-un recipient de recuperare (Waste Bin).

În continuare porţiunea curăţată a tobei ajunge iarăşi la rola de încărcare şi mai apoi în zona laserului pentru un nou transfer.

Desigur, de la apariţia primelor copiatoare şi imprimante laser, au apărut şi vor mai aparea îmbunătăţiri la aceste componente sau inovaţii, însă principiul de funcţionare va rămâne cam acelaşi.




Cum funcţionează Imprimanta Laser publicat: 2023-05-15T10:56:27+03:00, actualizat: 2023-09-06T08:46:47+03:00 by Wellcome.ro