Cum funcţionează imprimanta laser?

Principiul de funcţionare al imprimantei laser

Imprimantele laser au la bază principiul electricităţii statice, respectiv aplicarea sarcinii electrice pe un obiect izolat, fenomenul fiind exploatat ca un lipici temporar.

Cum funcţionează imprimanta laser?

Principala componentă este fotoreceptorul. Acesta este de fapt un tambur rotativ numit şi cilindru sau tobă (drum) şi este fabricat dintr-un material extrem de fotoconductiv. Iniţial tamburul este încărcat pozitiv pe toată lăţimea sa, cu ajutorul unui conductor străbătut de curent electric.

După încărcarea uniformă, o rază laser descarcă anumite zone ale tamburului, trasând pe tambur practic imaginea electrostatică a pozelor şi textelor ce urmează a fi imprimate. Această imagine este formată cu ajutorul laserului, din linii orizontale, continuu pe durata imprimării, după o codare logică a fişierului trimis la imprimantă.

Odată ce imaginea electrostatică a fost formată pe tambur, acesta este acoperit cu o pulbere fină de toner. Particulele pozitive de toner aderă doar în zonele negative ale tobei, adică exact în zonele punctate de laser.

Principiul de funcţionare al imprimantei laser

Hârtia, înainte de a veni în contact cu acest tambur, este încărcată complet negativ. Pentru că hârtia este încărcată cu o sarcină negativă mai mare decât sarcina negativă a tamburului, particulele pozitive de pudră vor fi atrase acum pe hârtie, în forma memorată pe tambur. Imaginea este preluată identic datorită vitezelor egale de avans tambur-hârtie.

În continuare tamburul este descărcat cu ajutorul lămpii de descărcare şi pregătit pentru un nou transfer. Lumina strălucitoare a lămpii aplicată întregii suprafeţe fotoreceptoare a tamburului are ca rezultat ştergerea completă a imaginii memorate.

După preluarea tonerului hârtia este trecută prin fuser (cuptor). Rolele încălzite ale fuserului presează particulele de toner pe hârtie, le topeşte şi realizează astfel lipirea de fibrele hârtiei.

Ştim acum de ce ies foile fierbinţi din acest tip de imprimantă şi mai ştim şi că există un mic risc de incendiu dacă nu utilizăm hârtie adecvată sau dacă există probleme la evacuarea hârtiei încălzite


Cum funcţionează imprimanta laser? publicat: 2018-03-19T18:56:27+03:00, actualizat: 2018-03-19T19:54:03+03:00 by Wellcome.ro