Aşa cum bine ştim, sistemul de operare Windows 10 este creat pentru milioane de utilizatori, oferind setările comune şi implicite. Odată ajuns în casa fiecărui utilizator, acesta poate fi optimizat pentru îmbunătăţirea performanţelor şi pentru accesarea mai rapidă a celor necesare din PC sau laptop. Totul depinde însă doar de necesităţile şi preferinţele fiecăruia, adesea ceea ce este de prisos unuia este de nelipsit celuilalt şi invers.
Cum se poate optimiza Windows 10
Există diverse sugestii de optimizare pentru Windows 10, însă dintre acestea doar dumneavoastră ca utilizator individual trebuie să alegeţi ce anume trebuie schimbat (că este inutil sau enervant) şi ce anume trebuie să rămână neschimbat (că este neapărat necesar).
Cele două moduri prin care putem „grăbi lucrurile” sunt: 1. Optimizare Windows 10 pentru pornire şi funcţionare rapidă şi 2. Optimizare Windows 10 pentru acces rapid la programe şi documente.
1. Optimizare Windows 10 pentru pornire şi funcţionare rapidă
Primul pas necesar este să dezinstalaţi programele inutile. Dacă există instalate programe ce nu mai sunt utilizate, sau au fost instalate nedorit (în paralel cu alte programe), ideal este să le dezinstalaţi deoarece acestea se pot lansa la fiecare pornire, pot sta rezidente în memorie, consumând timp şi resurse inutil!
Dezactivaţi apoi (oarecum forţat) programele inutile din Task Manager, tabul Startup. Dacă în listă găsiţi programe ce nu vă interesează, le puteţi seta Disabled iar la următoarea pornire acestea vor fi ignorate forţat!
În cazul în care butonul de Power este setat pe Shut Down, îl puteţi seta pe Sleep. Închiderea laptopului sau PC-ului se va face mai repede, iar pornirea va fi şi ea mult mai rapidă!
Dacă nu faceţi economie de energie, setaţi la Power & Sleep: Screen – never, Sleep – never şi Turn off hard disk after – 0 minutes. Astfel, când reveniţi după câteva minute în faţa PC-ului nu mai trebuie să daţi nu ştiu câte clickuri şi să aşteptaţi să pornească hardul, să pornească monitorul, să deblocaţi ecranul, să vă logaţi şi să puneţi parola etc.
Pentru mici câştiguri puteţi dezactiva System Restore, iar la Recycle Bin puteţi seta peste tot Remove files immediately. Sistemul va fi degrevat de anumite sarcini pe care nu le veţi apela probabil niciodată.
Scoateţi bifa Allow Remote Assistance pentru că nu trebuie să ne umble nimeni în PC de la distanţă, iar PC-ul nu trebuie să piardă timp cu parole şi protocoale riscante şi inutile!
În Network and Sharing Center, setaţi să nu şeruiţi fişiere sau imprimanta, apoi setaţi să nu căutaţi alte calculatoare în reţea şi nici să nu fiţi găsit. Toate acestea vor economisi operaţii, resurse şi timp!
Opriţi sau amânaţi Update-ul automat la Windows şi la drivere, pentru a nu aştepta timpi lungi cu actualizări frecvente şi restartări prelungite.
2. Optimizare Windows 10 pentru acces rapid la programe şi documente
Pentru început, ştergeţi din Taskbar toate scurtăturile inutile. Puneţi aici doar scurtături la programele utilizate, în ordinea frecvenţei utilizării lor. Totul la un click distanţă!
Apăsaţi pe butonul Start şi ştergeţi toate programele din dreapta precum: Weather, Money, Sports, News etc. Majoritatea sunt inutile şi se actualizează consumând resurse fără vreun interes din partea utilizatorului.
Nu setaţi bara Taskbar pe Automatically hide, deoarece veţi pierde 1-2 secunde cu deplasarea mouse-ului şi aşteptarea ridicării acesteia de fiecare dată!
Tot la Taskbar setaţi: Combine taskbar buttons – Never. Astfel, dacă aveţi 3 programe deschise, veţi avea 3 butoane pe taskbar (deci nu grupate), fiecare buton fiind accesibil în acest caz cu un singur click direct!
Setaţi Allways show all icons în zona de notificări, pentru ca în dreapta, la Notification area (lângă dată şi ceas), să aveţi acces direct la toate programele deschise în memorie, stick-urile USB, reglajele de sunet, panourile de control video/audio, antivirus etc., toate disponibile la un singur click direct!
Opriţi funcţia AutoPlay for all media devices şi veţi scăpa de clickurile de închidere a ferestrelor AutoPlay la orice introducere de DVD, sau stick pe USB etc.
Opriţi din Settings, notificările şi recomandările deranjante şi adesea inutile. Veţi scăpa astfel de distragerea repetată a atenţiei şi de clickurile de închidere a notificărilor în timpul lucrului.
Pentru a nu fi întrebat mereu despre diverse accepturi, setaţi User Account Control settings pe Never notify. Toate întrebările vor dispărea şi veţi lucra liniştit şi absolut stăpân pe PC!
Atunci când nu utilizăm folderele Documents, Videos, Music, Downloads, Pictures şi Desktop, ne cam încurcăm de ele la fiecare pas când efectuăm operaţii de salvare etc. Acestea se pot ascunde făcând mici setări în regiştri. Dar deja intrăm pe terenul celor avansaţi…
Optimizare avansată Windows 10
În continuarea celor de mai sus, pentru o optimizare Windows 10 şi mai completă, se pot face şi alte setări mai avansate, efectuate prin dezactivarea manuală a unor servicii, sau utilizarea unor scripturi automate. Acestea din urmă pot efectua în serie mai multe setări de regiştri, dezinstalări automate, opriri ale unor funcţii de securitate, ascunderi ale unor instrumente de control etc. În aceste cazuri însă, trebuie să ştiţi bine pe unde interveniţi pentru a nu deregla ceva, sau cel puţin dacă testaţi ceva e bine să ştiţi cum să faceţi la loc în caz de „malfunction”.